MAX KAISER Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ...

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ-ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΠΕ



Αρ. Πρωτ : …181…      Ασπρόπυργος 02/04/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ξεκινά την Κυριακή 03/04/11 10ημερη απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Ο λόγος της απεργίας μας είναι η διαφωνία που υπάρχει πάνω από δύο χρόνια γύρω από την ασφαλή στελέχωση των νέων μονάδων που ξεκινούν τη λειτουργία τους στις ΒΕΘ (Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης) και τις ΒΕΕ (Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας) που έπονται στο τέλος του έτους.



Η Εταιρεία με διεθνή πρωτοτυπία - ρεκόρ των 160 Δ/ντών ! (από 50 που ήταν πριν 5 χρόνια) για 2.300 εργαζομένους – αντιστοιχία 1 Δ/ντής ανά 15 εργαζόμενους, έργο ενός ιδιότυπου management, μας ζητά να συμφωνήσουμε στην στελέχωση των νέων μονάδων με ελλιπές, νέο, άπειρο ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό.


Είναι μερικά από τα στελέχη που συνδέονταν, από θέση ευθύνης, με την τραγωδία των 15 νεκρών της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992, τους 4 νεκρούς στις Εγκαταστάσεις Θαλασσίων Φορτώσεων Θεσ/κης το 1998 και τις δύο πυρκαγιές στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης το 1999 που στοίχησαν τη ζωή ενός ακόμα συναδέλφου μας (που δούλευε συνεχόμενα 12ωρα χωρίς ρεπό για 20 μέρες μέχρι το θάνατό του) και μία αναπηρία συναδέλφου, μαζί με την καταστροφή μέρους των εγκαταστάσεων.


Η Εταιρεία στο πρόβλημα αυτό επιδεικνύει μια αχαρακτήριστη εμμονή στις απόψεις της, βάζοντας το «Διευθυντικό Δικαίωμα» πάνω από το δικαίωμα των εργαζομένων να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς. Η αδιαλλαξία της Διοίκησης, μας οδηγεί στην απεργία.


Παράλληλα με το πρόβλημα της ασφαλούς στελέχωσης των νέων μονάδων διεξάγονται την ίδια περίοδο και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ, την οποία η Εταιρεία συνέδεσε αυθαίρετα με την απεργιακή μας κινητοποίηση και όχι εμείς.


Η προσπάθεια αυτή συνδέεται με την επιλογή της να αξιοποιήσει την κρίση της οικονομίας της χώρας για περικοπές μισθών και στα ΕΛΠΕ, που φθάνουν και το 40% των αποδοχών μας.


Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ είναι πλέον μια Ιδιωτική Εταιρεία με το 65% στα Ιδιωτικά Συμφέροντα, δεν έχει καμία σχέση με ΔΕΚΟ, ελλείμματα και επιδοτήσεις από το Δημόσιο.


Είναι μια κερδοφόρα εταιρεία με ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα 3 δις € σε εξέλιξη και θα μπορούσε να απασχολεί πολύ περισσότερους εργαζόμενους αν η Διοίκηση των ΕΛΠΕ δεν επέλεγε της υπερωρίες σαν μέσο κάλυψης των πραγματικών της αναγκών.


Η επιλογή συκοφάντησης των εργαζομένων στοχεύει στην γνωστή πλέον μέθοδο του κοινωνικού αυτοματισμού και την κάμψη του φρονήματος μας για να δεχθούμε τις περικοπές που ζητούν. Περικοπές που θα μπουν στις τσέπες των μετόχων σαν επιπλέον κέρδη και όχι στους ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους ή στα ελλείμματα του Δημοσίου, που παρουσιάζονται ότι κόπτονται.


Προς αποκατάσταση της αλήθειας για ότι γράφεται και λέγεται για τους μισθούς των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ απαντάμε.
1η αλήθεια.


Για πέντε συνεχείς χρονιές υπογράφουμε ΕΣΣΕ με τον Δ/ντα κ. Κωστόπουλο και πολλές από τις παροχές έχουν και τη δική του υπογραφή, χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε αυτή την επιχείρηση συκοφάντησης.
2η αλήθεια.


Επιδόματα όπως π.χ. αυτό των … εργένηδων, τα ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν τέτοια επιδόματα στη σύμβασή μας.


3η αλήθεια.


Δεν ζητάμε 18% αύξηση. Ο αγώνας μας και η διαφωνία μας με την Εταιρεία είναι ενάντια στην προσπάθειά της να περικόψει μισθούς και επιδόματα που φτάνουν το 40%. Προτείναμε απόσυρση των προτάσεων και των δύο πλευρών και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.


4η αλήθεια.


Οι 17 μισθοί δεν ήταν ποτέ επιλογή των εργαζομένων αλλά της Εταιρείας, συνδεδεμένοι με δείκτες παραγωγικότητας (σύνδεση μισθού με παραγωγικότητα). Με την ίδρυση των ΕΛΠΕ οι μηνιαίες αποδοχές που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι στις Εταιρείες που συγχωνεύτηκαν (ΕΛΔΑ, ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΚΟ, ΠΕΤΡΟΛΑ) υπολογίστηκαν στη νέα σύμβαση που εντάχθηκαν, σε ετήσια βάση, μετατρέποντας η ίδια η Εταιρεία το μισθό μας σε πριμ!!! Έτσι έδινε τα ίδια ποσά σε ετήσιες αποδοχές χωρίς καμία αύξηση μισθού, με μειωμένο όμως ωρομίσθιο στις νέες μηνιαίες αποδοχές. Μεταβολή που μας οδήγησε τότε στα δικαστήρια.


5η αλήθεια.


Είναι δυστυχώς ψευδέστατα και συκοφαντικά τα “στοιχεία” περί … υψηλά αμειβόμενων τραπεζοκόμων, οδηγών κ.α. Εκτός βέβαια αν εννοούν τους δικούς τους οδηγούς που τους απασχολούν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ για τις “κοινωνικές” τους εκδηλώσεις πληρώνοντάς τους υπερωριακά. Αυτά όμως δεν αφορούν κανέναν άλλο εργαζόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε : Τραπεζοκόμος με 14 έτη προϋπηρεσία 25.300 € μικτά. Εργοδηγός με 34 έτη προϋπηρεσία 58.000 € μικτά. Υπάλληλος Γραφείου με 16 έτη προϋπηρεσία 28.000 € μικτά. Χειριστής με 2 έτη υπηρεσίας στη βάρδια (πρωί -απόγευμα - νύχτα) 38.000 € μικτά.


6η αλήθεια.


Τα περί προνομίων και διακοπών σε ξενοδοχεία, είναι στα πλαίσια των κοινωνικών παροχών της Εταιρείας (όσο ακόμα την ενδιέφερε το κοινωνικό της πρόσωπο) και βέβαια με την οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων στη δαπάνη, συμφωνία που επιτεύχθηκε και συνυπογράφηκε με τον κ. Κωστόπουλο πριν τρία χρόνια και υπήρχε στους εργαζόμενους της ΠΕΤΡΟΛΑ, χρόνια τώρα.


7η αλήθεια.


Η δωρεάν σίτιση δεν είναι προνόμιο, είναι υποχρέωση της Εταιρείας από το νόμο για εταιρείες όπως τα ΕΛΠΕ, καθώς και η παροχή γάλατος λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος εργασίας.


8η αλήθεια.


Η μείωση μισθών στα ΕΛΠΕ δεν αφορά το δημόσιο και τις ανάγκες του, αλλά τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων, αντίθετα με τυχόν μειώσεις μισθών, οι απώλειες του Δημοσίου και των Ταμείων από το φόρο εισοδήματος των εργαζομένων, όπως και των ασφαλιστικών Ταμείων, θα είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη του Δημοσίου σαν κάτοχος του 35% των μετοχών σήμερα.


9η αλήθεια.


Τα ΕΛΠΕ είναι δυστυχώς πλέον και με ευθύνη των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων μια ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση με κόστος για τους καταναλωτές. Η ΕΚΟ (εμπορική εταιρεία των ΕΛΠΕ) κάτω από το δημόσιο χαρακτήρα της πριν ιδιωτικοποιηθεί, κρατούσε τις τιμές των καυσίμων πολύ χαμηλότερα σε όλη την ελληνική επικράτεια ασκώντας παρεμβατική πολιτική τιμών προς όφελος του καταναλωτή και κατά φαινομένων αισχροκέρδειας και καρτέλ. Σήμερα με την Ιδιωτικοποίηση η ΕΚΟ και η εξαγορασμένη από τα ΕΛΠΕ ΒΡ ασκούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική τιμών που στοχεύει μόνο στα κέρδη των μετόχων.


10η αλήθεια.


Οι εξοντωτικές υπερωρίες στα ΕΛΠΕ που αναγκάζονται να κάνουν οι εργαζόμενοι, σε βάρος της υγείας και της ασφάλειάς τους φτάνουν μέχρι και τα 25 δωδεκάωρα στις 25 εργάσιμες μέρες το μήνα, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, είναι επιλογή της Εταιρείας και όχι των εργαζομένων. Το χειρότερο είναι ότι αξιοποιούνται στη συνέχεια από την ίδια την Εταιρεία, για να μας συκοφαντεί για υψηλές αμοιβές. Η επιλογή αυτή στοχεύει στην κατάργηση του ωραρίου και έχει σαν αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα κρούσματα εξαναγκασμού παραμονής στην εργασία, συναδέλφων χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Όσο για τη σχέση των μισθών μας με το κόστος καυσίμων που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, ακόμα και αν εργαστούμε χωρίς καθόλου αμοιβή και αφαιρεθεί το αντίστοιχο κόστος ανά λίτρο, η μείωση θα ήταν λιγότερη από δύο λεπτά του € στο λίτρο.


11η αλήθεια.


Τα ΕΛΠΕ είναι πολύ φειδωλά στην κάλυψη αναγκαίων θέσεων για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά πολύ απλόχερα σε ακριβοπληρωμένους “ειδικούς συμβούλους” και μεγαλοδικηγόρους ενάντια στους εργαζόμενους παρά τη δική της πολυάριθμη Νομική Δ/νση. Ακόμα πιο απλόχερη είναι σε συκοφαντικές καταχωρήσεις στα μέσα ενημέρωσης και όχι ειδήσεις, όπως θέλουν να παρουσιάζονται. Με βάση επίσημα στοιχεία, για το 2010 οι “χορηγίες” των ΕΛΠΕ σε ΜΜΕ και … δημοσιογράφους, ξεπέρασαν το ύψος του 1,2 εκ. € !


12η αλήθεια.


Η Διοίκηση της Εταιρείας, αφού παρέχει στα Διευθυντικά της στελέχη πολυτελή διαβίωση με ακριβά αυτοκίνητα, καύσιμα και άλλες παροχές, όπως χρυσές κάρτες κλπ, αφού ενσωμάτωσε τους 17 μισθούς τους σε 14 (μόνο σε αυτούς, για να τους “εξασφαλίσει”), τους δίνει τώρα νέες δυνατότητες για επιπλέον παροχές, ανάλογα με τις επιδόσεις στον τομέα ευθύνης τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από περισσότερη πίεση και αυταρχισμό στο προσωπικό και φθηνότερα μεροκάματα στους ανυπεράσπιστους εργολαβικούς συναδέλφους, που όλο και πληθαίνουν στα ΕΛΠΕ, θησαυρίζοντας τους εργολάβους “προστάτες” τους.


13η αλήθεια.


Είναι μύθος τα περί διορισμού της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο της Εταιρείας, μετά το 2008 προβλέπεται να ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων. Εξάλλου ο Δ/νων Σύμβουλος κος Κωστόπουλος από κορυφαίο στέλεχος της Paneuropian (συμφερόντων Λάτση) στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ, βαπτίστηκε μέσα σε μια νύχτα από την τότε κυβέρνηση όπως άλλωστε και από τη σημερινή, “Εκπρόσωπος του Δημοσίου”, γι΄ αυτό και οι προσλήψεις στα ΕΛΠΕ γίνονται από την ίδια την Εταιρεία και όχι μέσω ΑΣΕΠ.


14η αλήθεια.


Ο μύθος ότι οι προσλήψεις επιβαρύνουν το κόστος μισθοδοσίας, ανατρέπεται από τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Διοίκησης των ΕΛΠΕ, όπου παρά τις 550 προσλήψεις των ετών 2008 και 2009 το κόστος μισθοδοσίας του 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκε κατά 7%, λόγω μείωσης κόστους υπερωριών !!!


Το Σωματείο μας με ευθύνη και επίγνωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, θα σταθεί όρθιο να υπερασπιστεί την αλήθεια από όλους αυτούς που δεν αντέχουν ούτε την μυρωδιά των Διυλιστηρίων όταν περνούν έξω από αυτά. Το αξιοπρεπές εργασιακό καθεστώς που υπάρχει στα ΕΛΠΕ, χωρίς κανένα προνόμιο για ένα τόσο επιβαρυμένο και επικίνδυνο χώρο όπως τα Διυλιστήρια, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την κρίση της χώρας μας για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι για να μαλώνουν με τους υπόλοιπους φτωχούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...