MAX KAISER Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ,Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ...

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ: Απεργούν γιατί θέλουν να εργάζονται με ασφάλεια


πηγή:http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=610059  Άρθρο από την Αυγή Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/04/2011

Στόχος διοίκησης και κυβέρνησης η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Ξεκίνησαν χτες (3/4/11), απεργία οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, με βασικό αίτημα τη στελέχωση των νέων μονάδων και την εξασφάλιση των εγκαταστάσεων από ατυχήματα σαν αυτά που στοίχισαν ζωές στο παρελθόν. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ καλείται να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού, ειδικά για τις νέες μονάδες της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα.
Το γεγονός ότι, την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης και προσπαθούν να αμυνθούν στην επιδίωξη κυβέρνησης και διοίκησης για δραστική μείωση των αποδοχών τους έδωσε το έναυσμα για μια χωρίς προηγούμενο συκοφαντική επίθεση από την εταιρεία και τα μέσα ενημέρωσης.

Το θέμα της στελέχωσης
Το αίτημα των εργαζομένων για επαρκή στελέχωση των εγκαταστάσεων είναι πλήρως δικαιολογημένο και οφείλει η διοίκηση των ΕΛΠΕ να εξηγήσει γιατί το αγνοεί..............

Είναι δυνατόν, μια επιχείρηση, ασχέτως αν είναι ιδιωτική ή όχι, να μην παίρνει υπόψη την εμπειρία του παρελθόντος, που επιβάλλει τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων, των περιοίκων και των εγκαταστάσεων; Πρέπει όλα να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους; Μπορεί να αγνοηθεί η ιστορία της επιχείρησης που προέκυψε από τη συγχώνευση των κρατικών διυλιστηρίων με το διυλιστήριο του Λάτση; Μπορεί να ξεχαστεί η τραγωδία των 15 νεκρών της ΠΕΤΡΟΛΑ (1992), οι 4 νεκροί στις εγκαταστάσεις Θαλασσίων Φορτώσεων Θεσσαλονίκης το 1998 και οι δύο πυρκαγιές στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης το 1999, που στοίχησαν τη ζωή ενός ακόμα εργαζομένου.
Δικαιολογημένα διερωτώνται οι εργαζόμενοι πώς είναι δυνατό τα ΕΛΠΕ που κατέχουν διεθνές ρεκόρ στελέχωσης, 160 διευθυντές (1 διευθυντής ανά 15 εργαζόμενους), από 50 που ήταν πριν 5 χρόνια, να προσπαθούν να ξεκινήσουν τις νέες μονάδες χωρίς το αναγκαίο προσωπικό; Διερωτώνται ακόμη πως η διοίκηση είναι τόσο φειδωλή στην κάλυψη των αναγκαίων νέων θέσεων, που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη τόσο απλόχερη σε ακριβοπληρωμένους "ειδικούς συμβούλους" και μεγαλοδικηγόρους ενάντια στους εργαζόμενους, παρά τη δική της πολυάριθμη Νομική Διεύθυνση;
Τι να πούμε για την πολυτελή διαβίωση, με ακριβά αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες και άλλες παροχές στα διευθυντικά της στελέχη; Για τις απλόχερες χορηγίες στα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους που ξεπερνούν το ύψος του 1,2 εκατ. ευρώ;

Συκοφάντηση των εργαζομένων για ρυθμίσεις που υπέγραψε η ίδια η διοίκηση
Γίνεται λόγος για υπερπρονόμια και υπερβολικές παροχές που ισχύουν σήμερα στον όμιλο και που πρέπει κατά τη διοίκηση να «εξορθολογιστούν», καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί.
- Αναφέρεται η δωρεάν σίτιση των εργαζομένων, η παροχή γάλατος, οι δωρεάν διακοπές σε ξενοδοχεία κ.ά.
- Αναφέρεται ακόμη ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 18%, ενώ ο αγώνας τους είναι αμυντικός και εστιάζεται στο να μην περικοπούν μισθοί και επιδόματα σε ύψος που φτάνει το 40%.
Έχει ενδιαφέρον να επισημάνει κάποιος, πως ξαφνικά η εργοδοσία και τα διάφορα παπαγαλάκια, θυμήθηκαν τα «προνόμια» των εργαζομένων.
Συκοφαντούνται οι εργαζόμενοι για ρυθμίσεις που ισχύουν με βάση τη σύμβαση που η ίδια η διοίκηση συμφώνησε και υπέγραψε. Επί πέντε συνεχείς χρονιές οι συμβάσεις και οι προβλεπόμενες από αυτές παροχές φέρουν την υπογραφή του σημερινού διευθύνοντα συμβούλου κ. Κωστόπουλου, χωρίς να έχουν προκαλέσει παρομοίου τύπου συκοφαντική εκστρατεία στο παρελθόν.
Τι άλλαξε φέτος; Μα είναι προφανές. Φέτος ισχύει το Μνημόνιο με τις προβλεπόμενε πολιτικές λιτότητας, κατεδάφισης εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.

Δικαιολογείται ο θόρυβος;
Γιατί γίνεται τόσος θόρυβος για το πόσο «υψηλόμισθοι» είναι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, εφόσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα μία κερδοφόρα επιχείρηση; Γιατί δεν λέγεται η πλήρης αλήθεια, ότι δηλαδή οι αμοιβές τους σχετίζονται με εξοντωτικές υπερωρίες που δεν διεκδίκησαν οι ίδιοι;
Η σημερινή άγρια επίθεση στους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ σχετίζεται με τη λογική ότι πρέπει να μειωθούν παντού οι μισθοί και ν’ αυξηθεί η κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι βέβαια του δημοσίου.
- Την τελευταία περίοδο είχαμε επίθεση στους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και στο δημόσιο. Η σημερινή επίθεση στους εργαζόμενους ΕΛΠΕ επεκτείνει και κλιμακώνει την επίθεση , στόχος είναι όλη η κοινωνία.

Στόχος η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ
Κύριος στόχος της διοίκησης των ΕΛΠΕ, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης, είναι η κατάργηση των καλύτερων παροχών, που χαλάνε την πιάτσα, όπως επίσης και η κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την προώθηση ατομικών.
Συμπαραστάτες της κυβέρνησης τα παπαγαλάκια, δημοσιογράφοι που κάνουν το παν ως συνήθως για τη δυσφήμιση του αγώνα των εργαζομένων. Εντύπωση προκαλεί η επίθεση στα ΕΛΠΕ με τη μειοψηφική συμμετοχή (35%) του Δημοσίου και όχι στην Motoroil του Βαρδινογιάννη που προσφέρει το ίδιο πακέτο αποδοχών. Βέβαια βασικός και μόνιμος στόχος παραμένει η παραπέρα εκποίηση των ΕΛΠΕ. Φαίνεται η παράδοση και του υπόλοιπου μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες πρέπει να συνοδεύεται από τη μέγιστη δυνατή μείωση του μισθολογικού «κόστους» σαν μπόνους προς αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...